Fánk…anyósom receptje
2009 január 24. | Szerző: hajed |
HV.: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, kb. 5-6 dl tej, 10-15 dkg cukor, 4 tojás, olaj a sütéshez, porcukor és lekvár a tálaláshoz
Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, dagasztjuk. Egy sűrű nokedlitészta állagot kapunk, akkor lesz könnyű a fánk. Kb. kétszeresére hagyjuk kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, pohárral vagy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Hagyhatjuk még így is kelni pár percet. Bő, forró olajban, lassú tűzön sütjük. Az első oldal sütésénél használjunk fedőt, miután megfordítottuk már nem kell. Így lesz szép szalagos… Ha megsült, lecsepegtetjük és porcukorral, lekvárral kínáljuk.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: